53 jaar geleden kwam Yesterday van The Beatles uit

Vandaag is het precies 53 jaar geleden dat de hit ‘Yesterday’ werd uitgebracht door The Beatles.

Paul McCartney loopt al een tijd met de melodie van ‘Yesterday’ in zijn hoofd. Hij denkt echter dat het een bestaand liedje is.

De melodie van het nummer blijft dan wel in Paul McCartneys hoofd rondspoken, maar de tekst daarbij ontbreekt nog. Daarom gebruikt hij voor het gemak de tijdelijke tekst ‘Scrambled Eggs’ tijdens het uitschrijven van de melodie. Verder dan “Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs…” komt de tekst helaas niet, omdat McCartney na deze zin elke keer direct in de lach schoot.

Het nummer wordt op 14 juni 1965 opgenomen in studio 2 van Abbey Road in Londen.

In de Verenigde Staten staat Act Naturally op de B-kant. In ons land is Dizzy Miss Lizzy de achterkant van deze single. Alle drie liedjes zijn afkomstig van hun LP Help!. Op de B-kant van dit album staan tracks die niet in de gelijknamige film worden gebruikt. Yesterday van The Beatles komt op 30 oktober 1965 binnen op 23 in de Nederlandse Top 40. De single staat vanaf 13 november 1965 zes weken lang op één.

De single wordt in Groot-Brittannië niet uitgebracht, omdat The Beatles zouden vinden dat dit liedje niet past bij hun imago als beatgroep. Yesterday van The Beatles wordt in maart 1976 in Groot-Brittannië alsnog op single uitgebracht. Hij haalt de achtste plaats.

Yesterday’ staat te boek als een van de meest gecoverde songs uit de popgeschiedenis. De teller staat rond de 2200 en dat komt onder meer door versies van Elvis Presley, Boyz II Men en James Brown.

Komiek Jimmy Fallon krijgt het voor elkaar om Paul live ‘Scrambled Eggs’ op de melodie van ‘Yesterday’ te laten zingen.

Wil je dit filmpje zien? Kijk dan op onze Facebookpagina:

https://www.facebook.com/haarlem105shuffle/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *