I Don’t Like Mondays

Op 29 januari 1979 opent de zestienjarige Brenda Spencer, vanuit haar slaapkamerraam, met het geweer van haar vader het vuur op het schoolplein van de Cleveland Elementary School in San Carlos in de Verenigde Staten. De rector en de conciërge komen hierbij om het leven. Negen leerlingen raken gewond. Het duurt uren voordat Brenda Spencer wordt gearresteerd. Intussen spreekt zij telefonisch met journalisten. Op de vraag waarom zij dit heeft gedaan, antwoordt Brenda Spencer: “Ik hou nu eenmaal niet van de maandag. Haar uitspraak inspireert Bob Geldof, de zanger van The Boomtown Rats, tot het schrijven van I Don’t Like Mondays. Deze single wordt op 13 juli 1979 in Groot-Brittannië uitgebracht. Hij staat vanaf 4 augustus 1979 vier weken lang op nummer één. In Nederland bereikt de plaat nummer 2 in de Top40. Brenda Spencer wordt in oktober 1979 tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.