Zanger en gitarist David Crosby (81) overleden


De Amerikaanse zanger en gitarist David Crosby is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten in een verklaring aan entertainment-tijdschrift Variety. Volgens haar was Crosby al lange tijd ziek, en overleed hij “in de liefhebbende nabijheid van zijn vrouw en soulmate Jan en zijn zoon Django.”

Crosby was in 1964 mede-oprichter van de folkrock-band The Byrds, die een jaar later doorbrak met een cover van Bob Dylans nummer Mr. Tambourine Man. Dat werd een nummer-1-hit in de VS. Hij nam daarna nog vijf albums op met The Byrds, en verliet de band in 1968.

Crosby richtte in datzelfde jaar de rockgroep Crosby, Stills & Nash op, die in 1969 een Grammy won als ‘beste nieuwe artiest’. In dat jaar kwam ook singer-songwriter Neil Young de groep versterken voor live-optredens, en veranderde de groepsnaam in Crosby, Stills, Nash & Young. Hun gezamenlijke album Deja Vu uit 1970 werd wereldwijd een hit, en bereikte ook in Nederland de top van de albumlijst. Het is wereldwijd ruim 14 miljoen keer verkocht.